Hittills

Projektet Norrliden Strand drivs som ett samarbete mellan olika parter och företag.  Tre av oss som jobbar med wokshoparna kommer från Sweco Architects AB och jag, Johanna Eriksson är en av dem. Tillsammans med mig jobbar Åsa Samuelsson och Sonia Andersson. Vi är arkitekter med olika erfarenhet inom stadsbyggnad och arkitektur. Vår uppgift är att samla in och fånga upp de synpunkter som finns i arbetsgruppen, samt att tillsammans arbeta vidare med idéer.


Arbetssättet vi jobbar på kallar vi designdialog och grundar sig på delaktighet och  engagemang hos de medverkande. Boende och representanter för olika verksamheter och intressen bjuds in för att gemensamt dra upp dragen för framtiden. Tillsammans formuleras mål, rumsliga behov identifieras och idéer utvecklas och värderas.

Tanken är att vi ska få fram starka, väl grundade idéer som kan förverkligas.


Jag tycker att det är en mycket spännande process och ser förväntansfullt fram emot vad som kommer att ske.


Gruppen har hunnit träffas två gånger. Första gången handlade det om fördelar och nackdelar med området idag. Var och en fick fundera och skriva upp sina synpunkter på postit-lappar. Sedan gick man fram och satte upp lapparna i tre stora ringar, en för positiva synpunkter, en för negativa och en för drömmar och visioner för Norrliden Strand.


Det blev tydligt att naturen och havet upplevs som en tillgång för alla, men att Norrlidsvägen till stor del utgör en barriär mellan områdets olika delar.

Sedan arbetade deltagarna i mindre grupper och formulerade ledord för det fortsatta arbetet och utvecklingen av området. Det är dessa ledord som finns uppsatta på de två röda tornen.



Fullständiga protokoll  över vad som sades på mötet finns här.

Till andra workshopen var uppgiften att titta på områden med utvecklingspotential. På en flygbild fick gruppdeltagarna placera ut brickor, snören, nålar och bilder för att illustrera sina idéer.

Med avstamp i ett par av ledorden var kvällens frågeställningar


Strand och hav

Hur blir havet en tillgång för alla?

Riv barriärer!

Var finns de nya stråken som binder ihop stadsdelen?

Hur gör man för att få samma status i hela stadsdelen?

Skapa mötesplatser!

Var rör sig flest människor?

Vad och var tycker ni att det ska det byggas?

Hur ser entrén till stadsdelen ut?


Gruppernas resultat finns här nedan, klicka på bilderna för större format.

     
     

Förtätning runt Norrliden centrum och Norrlidsvägen, tydliga stråk att röra sig efter, kanaler och dagvatten, en strandpromenad, en fantastiskt strand och badplats med aktiviteter i anslutning  och en pir ut i Kalmarsund var någar av tankarna. Brighton så väl som Västra Hamnen i Malmö användes som referenser.
Nästa gång träffas arbetsgruppen den 13 november. I mellantiden fylls bloggen på med mer material och bilder.

På återhörande!

Johanna


   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0